Gaat de scholingsaftrek eraf?!

13 dec 2021

Er is wat ophef ontstaan rondom de scholingsaftrek die gaat verdwijnen. Ondernemers zouden door deze verandering ernstig benadeeld worden. Hoe zit het?

Tot en met dit jaar, 2021, kun je scholingskosten als aftrekpost opvoeren op je aangifte inkomstenbelasting. De overheid ziet namelijk het belang in van scholing: jezelf ontwikkelen op verschillende gebieden, eventueel omscholen als je huidige werk niet meer bevalt of je het om een andere reden niet meer kunt voortzetten. Dit maakt namelijk dat je meer kans houdt op inkomen. Denk bijvoorbeeld aan zwaar werk in de bouw. Door op tijd om te scholen, kunnen werknemers op een gezonde manier hun AOW-leeftijd halen.

Per 1 januari 2022 verdwijnt de scholingsaftrek en die wordt vervangen door het STAP-budget: Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Met het geld uit dit budget kunnen mensen een opleiding, training of cursus volgen. Hiermee wil de overheid mensen blijven helpen om zich te ontwikkelen tijdens hun loopbaan, zodat ze meer kansen hebben om hun baan te houden of een nieuwe baan te vinden. Deze subsidieregeling is bedoeld voor werknemers en werkzoekenden en wordt geregeld vanuit het UWV.

Als ondernemer heb je deze optie niet, omdat je niets te maken hebt met het UWV. Paniek?
Nou nee. Als ondernemer zijn scholingskosten namelijk aftrekbaar als zakelijke kosten. Wat eigenlijk het onderscheid is, is het volgende: zolang de opleiding bedoeld is ter ondersteuning van je huidige ondernemersactiviteiten, dus om je kennis op peil te houden of uit te breiden (wij fiscalisten zeggen: om je inkomstenbron in stand te kunnen houden), dan zijn het zakelijke kosten en dus aftrekbaar.

Als je heel iets anders wilt gaan doen, bijvoorbeeld je bent zelfstandig coach maar wilt een opleiding tot barista gaan volgen, mag je die scholingskosten niet aftrekken. Dit gebeurt maar zelden en hierover was ook de discussie niet gaande. De ophef ging erom, dat ondernemers geen fiscaal voordeel meer zouden hebben wanneer zij investeren in persoonlijke ontwikkeling en het aanleren of uitbreiden van vaardigheden die ze nodig hebben voor hun onderneming.

Dat fiscale voordeel is er dus wel: deze scholingskosten worden gezien als zakelijke kosten en blijven dus aftrekbaar. De overheid ziet ook in dat jij een betere ondernemer wordt door je kennis en vaardigheden op peil te houden.

 

Download de checklist nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.

Download de Eindejaarstips 2021 nu! (PDF)

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de Eindejaarstips 2021.

Naar de BV, Waarom zou je dat doen?!

Download de pdf nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de pdf.

Download de PDF nu!

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.