Kopen of leasen?

3 jun 2022

Kopen of leasen? That’s the question! 

De keuze is eigenlijk heel simpel: de voordeligste optie. Berekenen wat die voordeligste optie is, dat is dan weer wat lastiger. Want waar moet je allemaal op letten? 

Als je de auto koopt, moet je het aankoopbedrag in één keer op tafel leggen. Ook alle kosten, zoals wegenbelasting, verzekering en onderhoud, zijn voor jouw rekening. Voordeel: de auto wordt jouw eigendom en je mag er mee doen wat je wilt. En als je de auto verkoopt, is de opbrengst voor jou. 

Als je de auto least, betaal je maandelijks een vast bedrag en heb je er geen omkijken meer naar. Auto kapot? Leasemaatschappij regelt en betaalt. De enige extra kosten zijn je brandstofkosten. Maar de auto wordt niet van jou dus je moet er extra zuinig op zijn. En aan het einde van het contract moet je de auto weer inleveren en sta je met lege handen. Extra aandachtspunt zijn de voorwaarden in het leasecontract, zoals het maximaal aantal te rijden kilometers en de kosten bij overschrijding daarvan. 

Het belangrijkste financiële verschil is dat een auto kopen een groot gat in je liquiditeit slaat. Dat geld moet je maar hebben staan én kunnen missen. Een auto leasen is vriendelijker voor je liquiditeit doordat je maandelijks een vast bedrag betaalt.  

Wat de voordeligste optie is, hangt dus af van – uiteraard – aanschafprijs en leasebedrag, maar ook van het aantal kilometers dat je ermee rijdt en of je de koopprijs in één keer kunt betalen of moet financieren. 

Voor de bijtelling maakt het overigens niet uit. In beide gevallen heb je daarmee te maken en moet je daar in je keuze dus ook mee rekenen.  

Sta jij op het punt een auto aan te schaffen? En sta je voor de keuze tussen kopen of leasen? Maar vind je de berekening lastig of twijfel je of je wel overal aan hebt gedacht? Heb je specifieke vragen of wil je misschien een berekening laten maken? Neem dan contact met op!

Wil je nou vaker van dit soort tips en informatie in je mailbox, schrijf je dan in voor mijn Belermo Bulletin.

En volg mijn YouTubekanaal voor meer informatie en tips!

Download de checklist nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.

Download de Eindejaarstips 2021 nu! (PDF)

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de Eindejaarstips 2021.

Naar de BV, Waarom zou je dat doen?!

Download de pdf nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de pdf.

Download de PDF nu!

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.