Online trainingen en btw, voorkom naheffingen en boetes!

23 sep 2022

 

De wereld ligt aan onze voeten. Het is een platgetreden pad, maar dankzij internet kun je heel makkelijk je producten en diensten verkopen over de hele wereld. Het meest gehoorde mantra van businesscoaches is ‘passief inkomen’. En een online training of cursus maken klinkt voor veel ondernemers als laaghangend fruit om dat passieve inkomen te creëren. Je maakt een online cursus, vertaalt hem naar het Engels en het maakt niet meer uit waar je klant woont. Een kind kan de was doen.

Maarre, denk je dan ook dan de btw?

Tja, daar zit toch wel een aandachtspuntje. Want voor de btw maakt het ineens wél uit of je klant binnen of buiten Europa woont, of ze ondernemer zijn of niet, hoeveel van je online trainingen je verkoopt over de landsgrenzen heen en wat je eigenlijk precies verkoopt.

Je weet waarschijnlijk al dat er voor de btw onderscheid wordt gemaakt tussen goederen en diensten, maar binnen de diensten zijn er ook nog verschillende categorieën die anders worden behandeld.

Op ééntje daarvan wil ik graag de spotlight richten en dat zijn de elektronische diensten. En dan op online cursussen en onderwijs in het bijzonder.

Een elektronische dienst is een dienst die over internet wordt verleend en die volledig geautomatiseerd plaatsvindt.

Bied jij online cursussen aan die je klanten in hun eigen tempo kunnen volgen, op een moment dat hen het beste uitkomt? Dan is er sprake van een elektronische dienst. Hoort er bij die online training een vragenuurtje, Q&A sessies of een Facebook Live? Dan is het geen elektronische dienst. Helder toch?

Als je dit soort cursussen aanbiedt aan particulieren is het oppassen geblazen.

Woont jouw klant buiten Europa? En het is een volledige online cursus? Dan hoef je geen btw in rekening te brengen. Is de cursus echter niet volledig online, dan moet je 21% Nederlandse btw factureren. Hier ligt dus nogal een risico voor jou als ondernemer!

Als je klanten binnen de EU hebt ligt het anders. Dan geldt er bij online cursussen een drempel van € 10.000*. Komt je omzet daarboven? Dan moet je per land het btw tarief van het desbetreffende woonland berekenen. Blijf je daaronder? Dan geldt het Nederlandse hoge tarief, maar mag je ook doen alsof je al boven de € 10.000 drempel uitkomt.

Omdat het nogal een gedoe is om in ieder EU land apart btw aangifte te gaan doen, is de One-Stop-Shop in het leven geroepen. Je kunt daarmee in Nederland aangifte doen voor alle EU landen waar jij je trainingen verkoopt.

Je begrijpt dat er nogal wat haken en ogen zitten aan het maken en vormgeven van een online training of cursus. Laat je daarom goed informeren voordat je ze gaat verkopen! Zodat je met een gerust hart je passieve inkomen kunt laten groeien.

Wil je weten welke regels voor jouw training gelden en wat voor jou het beste is? Neem dan contact met op!

Volg mijn YouTubekanaal voor meer informatie en tips!

* voor deze drempel moet je de omzet van elektronische diensten en van goederenverkopen bij elkaar optellen.

Download de checklist nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.

Download de Eindejaarstips 2021 nu! (PDF)

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de Eindejaarstips 2021.

Naar de BV, Waarom zou je dat doen?!

Download de pdf nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de pdf.

Download de PDF nu!

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.