Vraag niet wat het kost, maar kijk naar wat het oplevert – van eenmanszaak naar bv.

21 okt 2022

Van eenmanszaak naar bv, dat is een heel traject. Een traject met haken en ogen, waarvoor je het best een professional kan inhuren. Ik merk dat ondernemers daar soms nogal tegenaan hikken. Ik hoor overwegingen en bezwaren als: Kan ik dat niet zelf uitzoeken? Wat kost dat wel? Moet ik dan behalve de notaris ook nog een adviseur betalen? Is daar niet een vast stappenplan voor?

Tja…

De zin Vraag niet wat het kost, maar kijk naar wat het oplevert heb je vast al heel vaak gelezen of gehoord. Eén Google search levert me op de eerste pagina al de volgende resultaten op:

 • ‘Het gaat er niet om hoeveel iets kost, maar wat het je oplevert’ – boven een artikel over opruimen en spullen wegdoen die je niets meer brengen.
 • ‘Niet alleen naar kosten kijken, maar vooral wat het oplevert’ – boven een artikel over ondernemers in de glastuinbouw.
 • ‘Kijk niet alleen wat sport kost, maar vooral wat het oplevert’ – boven een column in de Volkskrant ten tijde van de 1e lockdown tijdens de coronapandemie.
 • ‘Kijk niet alleen naar wat de EU kost, maar ook wat die Nederland oplevert’ – boven een artikel over de voordelen van de EU op economisch gebied.

Het is ook gewoon een waarheid als een koe. De investering is van ondergeschikt belang, het gaat om wat het je brengt:

Een getekend paard waarvan de ene helft door een kunstenaar en de andere helft door een kleuter lijkt gemaakt.

  Investering en resultaat staan – als het goed is – ook in verhouding tot elkaar. Zo is mijn traject Van eenmanszaak naar bv duurder dan wat je op internet vaak voorbij ziet komen. Maar dan heb je er ook geen omkijken naar. In een aantal gesprekken leid ik je door alle beslissingen heen die je nou eenmaal moet nemen om je eenmanszaak vlekkeloos om te zetten een bv. Is een bv überhaupt de beste keuze voor jou? En zo ja, hoe wil je dan over naar de bv? Welke structuur past bij jou? Gaat alles mee of laat je elementen van je eenmanszaak achter? Hoe hoog moet jouw salaris zijn? En ga zo maar door.

  Het contact met de notaris neem ik voor je uit handen zodat hij precies weet wat de bedoeling is. Vervolgens lever ik alle benodigde gegevens aan bij de notaris zodat het proces vlekkeloos verloopt. En oh ja, zijn kosten zitten bij de prijs inbegrepen! Jij hebt dus maar één aanspreekpunt en kunt met al je vragen bij mij terecht.

  En mijn begeleiding stopt niet als de bv is opgericht. Daarna help ik je op weg met alle benodigde overeenkomsten en maak ik je wegwijs in het ondernemen vanuit een bv. Dat gaat namelijk net een tikkie anders dan ondernemen vanuit een eenmanszaak.

  Omdat we alles van tevoren goed doorspreken, weet je zeker dat de overgang in één keer goed gaat. Dat voorkomt dat er achteraf nog zaken gecorrigeerd moeten worden.

  Behalve kijken naar wat het je oplevert, kun je zelfs ook nog nadenken over wat je het je gaat kosten als je de investering níet zou doen. Een heleboel tijd, dat is zeker. Frustratie? Waarschijnlijk, je zult in het traject allerlei stappen tegenkomen waarvan je als ondernemer niet precies weet wat je ermee moet. Het uitzoeken daarvan kan voelen alsof je van het kastje naar de muur gestuurd wordt. En geld. In de tijd dat jij je aan het verdiepen bent in materie die heel ver van jouw business afstaat, kun jij niet voor je klanten aan de slag. Dat kost je omzet. En daarnaast loop je een groter risico op fouten die je een boel geld kunnen kosten en waarvan het herstel ook weer tijd, mankracht en dus geld kost.

  Vraag niet wat het kost, maar kijk naar wat het oplevert…

  Ga jij het zelf uitvogelen? Of zal ik je erbij helpen? Neem contact op!

  Download de checklist nu!

  Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

  Privacy

  Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.

  Download de Eindejaarstips 2021 nu! (PDF)

  Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

  Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de Eindejaarstips 2021.

  Naar de BV, Waarom zou je dat doen?!

  Download de pdf nu!

  Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

  Privacy

  Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de pdf.

  Download de PDF nu!

  Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

  Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.