Investeren én een bonus van de Belastingdienst!

18 mrt 2022

Veel ondernemers weten niet hoeveel ze moeten investeren om een bonus te kunnen krijgen van de Belastingdienst. Daarmee lopen ze het risico geld te laten liggen. Dat is zonde!

Als jij van plan bent te gaan investeren in bedrijfsmiddelen, check dan of ze in aanmerking komen voor een van de bestaande investeringsaftrekregelingen. En als dat zo is, wat dan het gunstigste moment is om de aanschaf te doen. Misschien is dat het lopende boekjaar, maar het kan ook verstandig zijn je aankoop nog even uit te stellen.

Ik leg je hieronder uit hoe het zit. De regelingen en bedragen gelden voor het moment van schrijven en kunnen iets zijn aangepast wanneer jij dit leest.

Het is misschien een paar minuten doorbijten, maar het kan je wel honderden of zelfs duizenden euro’s voordeel opleveren. Komt ie:

Als ondernemer koop je allerlei apparaten om je werk zo goed mogelijk uit te kunnen voeren: machines, gereedschappen, laptop, telefoon… Ook de wetgever erkent dat investeringen heel belangrijk zijn voor de economie en bijvoorbeeld innovatie. Daarom kun je  – als je aan de voorwaarden voldoet – in aanmerking komen voor een bonus onder de noemer Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek ofwel KIA.

Omdat deze regeling in de afgelopen jaren best ingewikkeld is geworden, geef ik je hier  de hoofdlijnen. Om te beginnen komen niet alle investeringen voor de KIA in aanmerking.

Zaken als personenauto’s, dieren en woonhuizen vallen er bijvoorbeeld buiten. Ook heb je geen recht op de aftrek als je het bedrijfsmiddel gaat verhuren.

Vervolgens moet het bedrijfsmiddel minimaal 450 euro kosten en moet je in een kalenderjaar ten minste 2400 euro investeren.  Lukt dat, dan krijg je een extra aftrekpost van 28% van het investeringsbedrag. Dat kan dus een voordeel betekenen van enkele honderden of soms duizenden euro’s.

Als je heel veel investeert in een kalenderjaar wordt de KIA anders berekend. Zo krijg je vanaf 59.000 euro aan investeringen een vaste aftrek van ruim 16.000 euro. Als je zelfs meer dan 109.000 euro investeert wordt de KIA geleidelijk afgebouwd. Vanaf ruim 328.000 euro aan investeringen krijg je helemaal geen extra aftrekpost meer.

Behoor je tot die categorie?  Niet getreurd, want er zijn nog twee investeringsaftrekregelingen, namelijk de Energie Investeringsaftrek (de EIA) en de Milieu Investeringsaftrek (de MIA). Deze regelingen zijn bedoeld om investeringen in energiezuinige en milieuvriendelijke innovaties te stimuleren.

Ze werken als volgt: de Energie Investeringsaftrek is 45,5% als het bedrijfsmiddel voorkomt op de energielijst. Deze lijst wordt jaarlijks gepubliceerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het minimumbedrag per bedrijfsmiddel is 2500 euro en je mag maximaal 126 miljoen aan investeringen meenemen voor de EIA.

Voor de Milieu Investeringsaftrek gelden drie categorieën, ieder met een eigen aftrekpercentage variërend van 13,5% tot 36%. Ook deze bedrijfsmiddelen moeten op de energielijst staan en het minimumbedrag per bedrijfsmiddel is 2500 euro. Voor de MIA kun je niet meer dan 25 miljoen aan investeringen in aanmerking nemen.

EIA en MIA kunnen niet worden gecombineerd, maar ze kunnen ieder wel samen gaan met de KIA.

Oké, dit is toch nog best een technisch verhaal geworden, maar de strekking moge duidelijk zijn: als je gaat investeren, bedenk dan even hoe en wanneer je dat gaat doen. Het zou zonde zijn om geld te laten liggen!

Heb jij te maken met Box 3 heffingen? Lees dan ook dit blog!

Vind je het fijner om dit soort informatie in een video te bekijken? Check dan mijn YouTube kanaal!

 

Download de checklist nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.

Download de Eindejaarstips 2021 nu! (PDF)

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de Eindejaarstips 2021.

Naar de BV, Waarom zou je dat doen?!

Download de pdf nu!

Vul jouw voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Privacy

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de pdf.

Download de PDF nu!

Vul je voornaam en e-mailadres in en klik op de button.

Het is gelukt! Check je inbox (of je spam) voor de checklist.